Press ESC to close

Vücut Kilo Vermeyi Neden Durdurur?

Daha önce kilo vermeyi denediyseniz eğer sonuçların her zaman sürekli azalan şekilde ilerlemediğini bilirsiniz. Kilonuz bir gün inip ertesi gün çıkabilir hatta bazen vücudunuz kilo vermeyi durdurabilir. Bu her ne kadar sinir bozucu bir durum olsa da kilo verme aşamasının normal bir parçasıdır.

Diyet yaparken kilo vermenizin durması aşamasına plato denilmektedir. Ve bu plato aşamasının bir kaç nedeni vardır. Burada en önemli etken kilo vermeye başladıkça metabolizmanızın yeni kilonuz ile doğru orantılı bir şekilde yavaşlamaya başlamasıdır. Tekrar kilo vermeye başlamak ve bu plato aşamasını hızlı bir şekilde atlatabilmeniz için bir takım değişiklikler yapmalı, diyetinizi ve egzersizlerinizi gözden geçirmelisiniz.

Vücut Kilo Vermeyi Neden Durdurur?

Vücut Kilo Vermeyi Neden Durdurur?
Vücut Kilo Vermeyi Neden Durdurur?

İpucu:
Metabolizmanız yeni kilonuza uyum sağlarken kilo vermeniz yavaşlayacak hatta durma noktasına gelecektir. Ancak merak etmeyin bu aşamada sizlere vereceğimiz tavsiyeleri uygularsanız tekrar kilo vermeye devam edeceksiniz.

Metabolizmanızı Anlamak

“Metabolizma”, vücudunuzdaki yaşamı sürdürmenizi sağlayan tüm biyokimyasal süreçleri kapsayan geniş bir terimdir. Metabolizmanızın çok çeşitli işlevleri olmasına rağmen, kilo kaybı söz konusu olduğunda, metabolizmanın iki özel yönüne odaklanılır: katabolizma ve anabolizma. Metabolizma bağlamında, parçalanma anlamına gelen katabolizma, vücudun bileşikleri enerji olarak kullanmak için parçalamasıdır. Bir araya getirmek veya inşa etmek anlamına gelen anabolizma, katabolizmanın zıttıdır. Metabolizmaya atıfta bulunmak için kullanıldığında, anabolizma, vücudun daha küçük olanlardan yeni bileşikler oluşturmak için farklı kimyasal reaksiyonlar kullanmasıdır.

Metabolizmanızı Anlamak
Metabolizmanızı Anlamak

Anabolizma enerjiyi tüketirken, katabolizma enerjiyi serbest bırakır. Kilonuz, katabolizmanın anabolizme oranına göre belirlenir . Anabolizma hızı (veya vücudunuzun ne kadar enerji kullandığı) katabolizmadan (veya vücudunuzun ne kadar enerji ürettiğinden) ağır basarsa, kilo verirsiniz. Katabolizma anabolizmadan ağır basarsa, muhtemelen kilo alırsınız. İkisi eşitse, kilonuzu korursunuz. Bu, “alınan kaloriye karşı verilen kalori”nin arkasındaki bilimdir.

Peki metabolizmanın ne anlama geldiğini öğrendiğimize göre artık vücudunuzun kilo vermeyi durdurma aşamasını yani plato aşamasını nasıl geçebileceğinizi öğrenelim.

1.Vücudunuzun İhtiyaçlarını Yeniden Hesaplamak

Diyet yaparken kilo vermeyi bıraktığınız bir noktaya geldiyseniz , yeni kilonuza göre ihtiyacınız olan kalori miktarını yeniden hesaplamanın zamanı gelmiş olabilir.

70 kiloda, kilo vermek için günde 1.800 kaloriye bağlı kalmanız gerekebilir. Ancak 65 kiloya düşerseniz bu sayı 1650 olarak değişir. 60 kiloya düştüğünüzde ise günde sadece 1.500 kaloriye ihtiyacınız olabilir.

Vücudunuzun İhtiyaçlarını Yeniden Hesaplamak
Vücudunuzun İhtiyaçlarını Yeniden Hesaplamak

Kilo kaybettikçe kalori alımınızı sürekli olarak ayarlayamıyorsanız, günlük yiyecek alımınızı farkında bile olmadan aşırıya kaçıyor olabilirsiniz, bu da kilo kaybınızı durdurabilir. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta kilo verdikçe almaya başladığınız kalori miktarını da aynı oradan düşürmeniz gerekmektedir. Kilo vermeden önceki kadar kalori almaya devam ederseniz ya kilo vermeniz duracak ya da kilo almaya başlayacaksınızdır.

2.Kalori Yakmak

İçeri giren kalorileri izlemenin yanı sıra dışarı çıkan kalorilere de dikkat etmelisiniz. Diyet yaparken kilo vermeyi bıraktıysanız, egzersiz eklemenin (veya yoğunluğunuzu artırmanın) zamanı gelmiş olabilir.

Egzersiz yaptığınızda, vücudunuzun acil enerji ihtiyacı artar . Sonuç olarak, hem katabolizma hem de anabolizma vücudunuzun taleplerini karşılamak için yükselir. Koşu bandında koşmak gibi katabolik egzersizler, yağ asitlerinin parçalanmasını ve kalori kullanımını artırmayı içerdiğinden doğrudan vücutta yağ kaybına katkıda bulunur. Anabolizma vücut yağının kaybına da katkıda bulunur, ancak aynı şekilde değil.

Kalori Yakmak
Kalori Yakmak

Egzersiz rutininize bir göz atın. Yeterince egzersiz yapıyor musunuz? Hem katabolik egzersizleri hem de anabolik egzersizleri birleştiriyor musunuz? Eğer öyle değilse, her hafta üç ile beş günlük kardiyo tipi egzersizleri ve iki ile üç günlük kuvvet antrenmanı egzersizlerini içeren bir plan geliştirin.

3.Stresinizi Kontrol Etmek

Diyet ve egzersiz vücudunuzun kilo vermeyi durdurduğu zamanlarda ilk kontrol edeceğiniz bölümlerdir. Ancak hemen hemen herkesin atladığı bir bölüm daha olan Stres kontrolü de kilo vermenizin durmasına neden olabilir.

Stresinizi Kontrol Etmek
Stresinizi Kontrol Etmek

Stresli olduğunuz zamanlarda vücudunuz kortizol salgılamaya başlar. Kortizol vücudunuzun özellikle karın bölgesinde yağ depolanmasına neden olur. Yani hem diyetinize hem de egzersizlerinize dikkat ediyor fakat stresli bir hayat yaşıyorsanız kilo vermenizin durmasının yanı sıra kilo bile alabilirsiniz. Bu yüzden stressiz bir hayat için elinizden geleni yapmalısınız.

Peki stres düzeyinizi minimuma indirmeniz için neler yapabilirsiniz?

  • Yoga
  • Meditasyon
  • İş yükünüzü azaltmak

Bu yazımızda sizlere vücudunuzun kilo vermeyi neden durdurduğunu ve neler yapabileceğinizi anlatmaya çalıştık.

Özetlersek eğer; kilo verdikçe aldığınız kalori miktarını düzenliyorsunuz, egzersizlerinizi aksatmadan devam ediyorsunuz ve olabildiğince stresten uzak durmaya çalışıyorsunuz. Çünkü stresli olduğunuzda kortizol hormonu salgısı artmakta ve bu da özellikle hiç de istenmeye karın bölgesinde yağlanmalara sebep olmaktadır.

20 günde kilo vermek
Endokrin zayıflama hapı
Kastan kilo vermek zararlımı
Hızlı zayıflamak için dualar
Zayıflamak istiyorum ama iştahım çok açık
4445545.com 4445545.net 4445545.org 444 55 45 444 55 45 444 55 45 444 55 45 444 55 45